Reklama

Podstawowe szkło laboratoryjne i jego zastosowanie

30/09/2021 10:21

Szkło laboratoryjne spełnia bardzo ważną rolę w wyposażeniu laboratoriów. Szklane naczynia laboratoryjne są bardzo doceniane, ponieważ pozwalają przeprowadzić analizy wykorzystując przy tym substancje o różnorodnych właściwościach chemicznych oraz fizycznych. Dzięki temu posiada szerokie zastosowanie.

Naczynka i aparatura laboratoryjna wykonana ze szkła to podstawowe wyposażenie każdego laboratorium. Skład tego surowca został tak opracowany, aby zapewnić wytrzymałość na kwasy, zasady oraz wysokie temperatury. Produkowane naczynia pomiarowe to między innymi cylindry, pipety, kolby, zlewki.

W laboratoriach możemy spotkać szklany sprzęt laboratoryjny wykonany między innymi ze szkła borokrzemowego, kwarcowego oraz sodowo-wapniowego. Szkło borokrzemowe charakteryzuje się tym, że wykazuje odporność na kontakt z silnie oddziałującymi substancjami chemicznymi. Dodatkowo ukazuje trwałość podczas gwałtownego ogrzewania oraz chłodzenia. Kolejny rodzaj to szkło kwarcowe, pozwala na gwałtowne ogrzewanie oraz chłodzenie naczyń. Jednak nie jest wskazane aby było poddawane oddziaływaniom silnych kwasów. Tego rodzaju szkło NIE MOŻE mieć kontaktu z między innymi kwasem fosforowym bądź fluorowodorem. Szkło sodowo-wapniowe stosowane jest w momentach, w których nie potrzebujemy do pracy agresywnych substancji oraz wysokiej temperatury (cechuje się niską odpornością na zmiany temperaturowe). Szkło jenajskie jest odporne na działanie wody, kwasów i zasad, wysoką temperaturę ale również na nagłe jej zmiany. Szkło pyreksowe wykazuje wysoką odporność na oddziaływanie czynników mechanicznych i ciągłe zmiany temperatury. Szkło duranowe to rodzaj szkła, które jest wrażliwe na działanie kwasów i zasad, natomiast uodporniony na działanie wody oraz wysoką temperaturę. Również wyróżniamy szkło przyciemnione (brązowe bądź bursztynowe), które ma za zadanie blokować promieniowanie ultrafioletowe oraz podczerwone.

Każde szklane naczynie laboratoryjne pełni inną funkcję. Wyróżniamy wiele rodzajów szklanego sprzętu laboratoryjnego różniącym się między sobą wyglądem, wielkością. Podstawowe szkło pokrótce zostaną wymienione oraz opisane.

Do szklanych naczyń służących jako pojemniki zaliczamy:

  • zlewka – naczynie o charakterze cylindrycznym, które pozwala na przechowywanie odczynników bądź przygotowanych próbek;
  • kolby – przechowywanie próbek bądź odczynników;
  • probówki – stosowane do przechowywania, mieszania bądź podgrzewania niewielkich ilości substancji;
  • naczynka zegarkowe – używane jako powierzchnia parująca;
  • szalka Petriego – stosowana do hodowli żywych komórek;
  • szkiełko mikroskopowe – szklane paski wykorzystywane przy mikroskopii.

Również w asortymencie znajduje się szkło pozwalający na pomiar danej substancji, wyróżniamy:

  • cylinder – umożliwia pomiar objętościowy;
  • kolba – pozwala do precyzyjnego pomiaru określonej objętości cieczy;
  • biureta – stosowana podczas miareczkowania, pozwala dyspergować precyzyjne ilości odczynników;
  • pipeta – stosowana do przenoszenia precyzyjnych ilości cieczy.

Ponadto jako szklany sprzęt laboratoryjny zaliczamy: bagietki, skraplacze, itp.

Podsumowując każdy rodzaj szkła laboratoryjnego pełni ważną rolę w laboratorium. Nie zależnie od wielkości czy wyglądy, każdy ma przypisaną funkcję. Dzięki niemu codziennie przeprowadzanych jest mnóstwo analiz chemicznych a także innych.

Artykuł Sponsorowany

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do