Reklama

Karambba. Jest już oficjalne ciastko Bielska-Białej FOTO

18/09/2021 12:21

Składa się z bezy, kremu śmietanowego, ajerkoniaku i zawiera w sobie konfiturę z czarnego bzu. W jego powstanie zaangażowany był jeden z najbardziej uznanych cukierników w Polsce. Dzisiaj odbyła się premiera oficjalnego ciastka promującego Bielsko-Białą, którego nazwa nawiązuje do jednej z bajkowych postaci, pochodzącej z bielskiego Studia Filmów Rysunkowych. Już wkrótce będziecie mogli skosztować Karambby.

Na dzisiejszej konferencji prasowej z udziałem Prezydenta Jarosława Klimaszewskiego, dotyczącej organizacji Dni Bielska-Białej zaprezentowano również oficjalne ciastko Bielska-Białej, które nosi nazwę "Karambba".

Szczegółowa receptura produktu owiana jest tajemnicą, ale wiadomo, że składa się z dwóch bez, kremu śmietanowego z ajerkoniakiem oraz konfitury z czarnego bzu. Kolor tej słodkości ma nawiązywać do nazwy miasta. W stworzenie tego produktu zaangażowany był Paweł Mieszała, jeden z najbardziej uznanych cukierników w kraju, właściciel poznańskiej cukierni Pawlova, medalista kulinarnych Mistrzostw Świata oraz przewodniczący jury wybierającego bielskie ciastko.

Ciastko niedługo pojawi się w bielskich cukierniach i kawiarniach, jednak aby móc je wykonywać i sprzedawać trzeba będzie uzyskać specjalny certyfikat w bielskiej szkole gastronomicznej. Firma, która uzyska go na rok czasu będzie musiała zobowiązać się, że będzie wykonywać ciastka zgodnie z recepturą, z naturalnych produktów.

Ciastko Karambba powstało dzięki zaangażowaniu nauczycieli i uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych, lecz droga do jego powstania była długa i podzielona na trzy etapy.

W pierwszym ogłoszono pierwszy konkurs na ciastko wśród uczniów szkoły ZSGIH, gdzie wybrano jeden produkt. W drugim etapie na zasadzie konkursu zmierzyły się bielskie cukiernie, mistrzowie cukiernictwa oraz zwycięskie ciastko ze szkoły gastronomicznej, jednak w tym etapie nie wybrano zwycięzcy. Stworzenie produktu, z uwzględnieniem inspiracji ciastkami biorącymi udział w konkursie, powierzono mistrzowi cukierniczemu Pawłowi Mieszale z Poznania, we współpracy z uczniami i nauczycielami bielskiego gastronoma.

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Zaskoczony - niezalogowany 2021-08-20 09:07:17

    Czyli ciastko z Bielska-Białej stworzył gość z Poznania.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Bielski - niezalogowany 2021-08-20 20:21:05

    Moim zdanieniem bułka z pieczarkami to jest najbardziej kojarzone z Bielskiem i tym kierunku powinna iść promocja smakołyku z naszego miasta.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • BARBARA - niezalogowany 2021-08-20 23:22:20

    Bulka z pieczarkami....

    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Na chłopski rozum. - niezalogowany 2021-08-20 21:49:00

    Beza fuuu przeciez można było coś lepszego wymyślić a nie ubite białko, pewnie żółtka idą do czegoś dobrego i trzeba było resztę zagospodarować puknięcie się w łeb, to wolę bułkę z pieczarkami, promocja pod psem każdy z ciekawości spróbuje raz i sprzedaż siadnie pozdrawiam.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Pyza - niezalogowany 2021-08-22 12:44:29

    To wymyśl, a nue krytykuj

    • Zgłoś wpis
  • Córka mojej mamy - niezalogowany 2021-11-08 18:53:02

    Moja mama mówi "Ty debilu" jak jej przeczytałam ???? jest miłośniczką bezy ????

    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Dorota - niezalogowany 2021-10-30 10:08:26

    Ciastko jest słabe, ani krem dobry, ani beza, proszę spróbować bezę w cukierni pana Drąg, jest to beza na miarę naszych czasów, mistrzostwo świata. Karrambe spróbowałam i znajomi, więcej jej nie kupimy i nie polecimy.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Karambba - niezalogowany 2021-11-22 22:48:41

    Szczerze to kupione na raz Ten kto zje ciastko na raz to go zemdli. Beza że słodkim kremem i niby dla przełamania jest coś ciało być Kwaśne Spodziewałam się cEgos więcej

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Krzysztof - niezalogowany 2021-12-16 16:28:15

    Chybiony wybór. Beza twarda, niesmaczna, konfitury z czarnego bzu mającej przełamywać słodki smak może z pół płaskiej łyżeczki. Nie ma jak zjeść: na łyżeczkę/widelczyk zbyt twarde, jak spróbujesz ugryżć nadzienie wylewa się bokiem. Więcej nie kupię ani nie polecę. NIESTETY!

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Ola - niezalogowany 2022-09-03 10:55:44

    Miałam okazje spróbować tego „ cudu” i nie polecam!!! Jestem miłośniczka bezy w wszelkich wariacji z jej udziałem ale to ciastko jest po prostu niesmaczne i trochę wstyd ze właśnie takie coś ma promować nasze Bielsko!

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do