Reklama

Żur, żurek, barszcz biały - czym się różnią?

04/04/2021 06:39

Żur, żurek i barszcz biały często są ze sobą mylone, niektórzy uważają, że jest to ta sama zupa, tylko inaczej nazywana. Jednak każda z nich przygotowywana jest inaczej, a w dodatku każda z nich może mieć różne odmiany w zależności od regionu czy zwyczajów rodzinnych.

Żur jest najgęstszą z tych trzech zup. Tradycyjnie przygotowywany jest na zakwasie z mąki żytniej, gryczanej lub z płatków owsianych. Obowiązkowo musi znaleźć się w nim wędzonka i kiełbasa wędzona oraz spora ilość czosnku. Podaje się go z ziemniakami, które mogą zostać ugotowane w zupie lub osobno.

Żurek jest przygotowywany natomiast na zakwasie z mąki pszennej a przyprawiany dużą ilością majeranku. Podawany z białą kiełbasą oraz jajkiem. W niektórych regionach zabielany jest także śmietaną.

Barszcz biały tradycyjnie przygotowuje się na wywarze mięsnym, który następnie zakwaszany jest kwasem ogórkowym lub z kapusty. Do przyprawiania używa się sporej ilości majeranku. Podobnie jak żurek, niektórzy zabielają barszcz śmietaną.

W zależności od tradycji w zupach tych mogą pojawić się różne dodatki, takie jak twaróg, podsmażony boczek i kiełbasa oraz wszystkie elementy święconki.

A jak jest u Was w domu?

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do