
Żur jest najgęstszą z tych trzech zup. Tradycyjnie przygotowywany jest na zakwasie z mąki żytniej, gryczanej lub z płatków owsianych. Obowiązkowo musi znaleźć się w nim wędzonka i kiełbasa wędzona oraz spora ilość czosnku. Podaje się go z ziemniakami, które mogą zostać ugotowane w zupie lub osobno.
Żurek jest przygotowywany natomiast na zakwasie z mąki pszennej a przyprawiany dużą ilością majeranku. Podawany z białą kiełbasą oraz jajkiem. W niektórych regionach zabielany jest także śmietaną.
Barszcz biały tradycyjnie przygotowuje się na wywarze mięsnym, który następnie zakwaszany jest kwasem ogórkowym lub z kapusty. Do przyprawiania używa się sporej ilości majeranku. Podobnie jak żurek, niektórzy zabielają barszcz śmietaną.
W zależności od tradycji w zupach tych mogą pojawić się różne dodatki, takie jak twaróg, podsmażony boczek i kiełbasa oraz wszystkie elementy święconki.
A jak jest u Was w domu?
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie