
Od czego zacząć?
- Zazwyczaj kiedy narzeczeni podejmują decyzję o ślubie, myślą najpierw o rezerwacji terminu w kościele lub urzędzie stanu cywilnego. Następnym krokiem jest szukanie pod ten termin sali weselnej. Czy to dobra droga?
Aneta Startek: Zdecydowanie najpierw należy wybrać i zarezerwować salę. Nie jest to takie proste, bo może się okazać, że miejsce, które wydawało nam się idealne, po przedstawieniu oferty może już takie nie być. W kościele czy urzędzie stanu cywilnego zazwyczaj nie ma większego problemu z terminem ślubu. W przypadku sali, zwłaszcza jeśli wesele ma się odbyć w piątek lub sobotę, termin może być już zajęty przez inną parę. W naszym hotelu najbliższy wolny piątkowy termin mamy w październiku 2020 roku.
- Na co młodzi powinni zwracać największą uwagę w czasie poszukiwań sali weselnej? Po czym poznać, że lokal ma doświadczenie w organizowaniu takich imprez?
Patrycja Mądra: W dobie internetu mamy ten plus, że możemy sprawdzić opinie na temat danej sali. Warto zwrócić uwagę na to czy w jednym miejscu znajduje się kuchnia, cukiernia, hotel i miejsca noclegowe. Profesjonalny lokal dysponuje koordynatorem ślubnym, który jest z parą młodą od samego początku organizacji przyjęcia do jego zakończenia. To bardzo ważne aby para młoda nie musiała się niczym martwić. Koordynator wesela sprawdza każdy szczegół i dopina wszystko na ostatni guzik.
- Coraz popularniejsze są wesela w tygodniu, jakie są plusy i minusy organizacji przyjęcia w takim terminie?
Magdalena Marek: Zdecydowane łatwej wtedy o wolny termin w wymarzonej sali, ale także u dobrego fotografa, DJ"a . Mniej kosztowne jest wtedy wesele dwudniowe, często można otrzymać ciekawe bonusy, np. w naszym hotelu w od poniedziałku do piątku i w niedzielę noclegi dla gości są gratis (od października do kwietnia również w sobotę), natomiast od poniedziałku do czwartku pary otrzymają 15% rabatu na wybrany zestaw menu.
- Bardzo ważną kwestią jest również sporządzana umowa. Na co należy zwrócić uwagę, aby nie okazało się, że organizator odwoła wesele bez żadnych konsekwencji?
Bartłomiej Klimek: Należy zwrócić uwagę aby w umowie była mowa o zadatku a nie o zaliczce. W przypadku niezrealizowania umowy, według prawa, należy się zwrot dwukrotności wpłaconego zadatku. Ryzykowny jest wybór miejsca, które przed terminem wesela jeszcze nie zostało oddane do użytku lub przyjęcia weselne organizuje bardzo rzadko.
Od Kuchni
- Wiele młodych par staje przed dylematem: szwedzki stół czy obsługa kelnerska.
Mariola Ziober: Jeżeli chodzi o ciepłe dania, zdecydowanie obsługa kelnerska. Zimna płyta oraz bufety np. wiejskie, regionalne, włoskie są w formie szwedzkiego stołu, aby każdy z gości mógł bez problemu się częstować. Taki bufet powinien być cały czas uzupełniany. Ponadto po prostu ładnie się prezentuje.
- Jak sprawdzić jakość potraw w lokalu, który nas interesuje?
Bartłomiej Klimek: Profesjonalne lokale zapraszają na degustację. Jednak dodatkowo sugeruję wybrać się do takiego lokalu, o ile ne jest to dom weselny, na np. niedzielny obiad, wtedy będziemy mogli sprawdzić jaką jakość potraw lokal serwuje swoim gościom. Ważne jest aby jedzenie było przyrządzane na miejscu, ryzykowne jest jeżeli organizator korzysta z usług firmy kateringowej, wtedy nie dowiemy się jak przyrządzane jest jedzenie, czy na naszym weselu nie będzie ono np. odgrzewane. Zapytajmy również o gramaturę dań oraz pamiętajmy, że wśród naszych gości mogą być osoby preferujące kuchnię wegetariańską lub wegańską. Coraz częściej spotykamy się też ze specjalnym menu dla osób na diecie bezglutenowej lub z alergiami pokarmowymi. Dla nich lokal powinien przygotować osobne menu.
- Organizatorzy proponują przeważnie kilka opcji menu, o czym pamiętać przy ich wyborze?
Bartłomiej Klimek: Cztery ciepłe posiłki to podstawa, tak aby były serwowane co dwie lub dwie i pół godziny. Warto też pomyśleć o opcji, która zawiera alkohol w cenie. W naszej ofercie mamy wódkę, wino i piwo bez limitu w atrakcyjnej cenie lub wliczone w cenę zestawu menu. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie trzeba się martwić o to, co zrobić z alkoholem, którego jest za dużo, albo co gorsze jeśli go zabraknie.
- O czym należy pamiętać przy zamawianiu tortu?
Patrycja Mądra: W tym przypadku również ważny jest termin, dobre cukiernie mają rezerwacje z dużym wyprzedzeniem. U nas tort można zamówić w naszej hotelowej cukierni. W obu przypadkach przeważnie będziemy mogli skorzystać z wcześniejszej degustacji. Smak tortu pomogą u nas wybrać koordynatorzy, wygląd ograniczony jest tylko pomysłowością Młodej Pary. U nas szefowa cukierni zadba o każdy szczegół.
- W jaki sposób można jeszcze uatrakcyjnić wybrane menu?
Iwona Konopka: Na rynku dostępnych jest wiele opcji: słodkie bufety, bufety z regionalnymi wyrobami, fontanny czekoladowe… Dodatkowo można wzbogacić pakiet z napojami i alkoholem o bufet z lemoniadami czy serwis barmański. Przystawka i wino dla gości czekających na przyjazd młodej pary również jest dobrym pomysłem.
Sala
- Czym należy się kierować przy wyborze sali?
Iwona Konopka: Wybierając lokal w którym nie ma stałej obsługi kelnerskiej, a manager czy kierownik sali znikają po godzinie 16.00, na weselu możemy mieć problem z niezorganizowaną obsługą. Dlatego, jeżeli nie ma koordynatora, to lepszym wyborem jest hotel, ponieważ mamy tu recepcję, która zareaguje na ewentualne problemy 24h na dobę.
- Jakie są obecnie trendy w wystroju sal weselnych?
Magdalena Marek: Styl rustykalny, sale przeszklone. Coraz częściej wybierane są okrągłe stoły, przy których goście mają ze sobą lepszy kontakt. Przywiązuje się dużą uwagę do detali, takich jak wysokie wazony, oświetlenie, oryginalna zastawa czy ciekawe winietki. Ważnym jest też czy jest strefa relaksu dla gości, ogród, stoliki koktajlowe czy strefa zabawy dla dzieci.
- Czy pary młode chętnie urozmaicają wystrój sali?
Aneta Startek: Tak, często w dekoracji sali uwzględniają swoje zdjęcia, duże świecące litery, żywe kwiaty lub kolor przewodni. Pojawiają się też płyty winylowe z ulubioną muzyką, różne tematy przewodnie przyjęcia weselnego, np. lata 80-te. Jesteśmy otwarci na pomysły pary młodej oraz sami służymy radą i doświadczeniem aby młodzi czuli, że jest to ich przyjęcie i ich dzień.
--- --- ---
Jeżeli chcecie zorganizować swoje przyjęcie, a macie wiele pytań i wątpliwości co do wyboru miejsca, zapraszamy na rozmowę z naszymi konsultantami ślubnymi. Do zobaczenia.
Kontakt: recepcja@hotel-alpin.pl Tel. 33 827 19 00, 509 231 343
Materiał Partnera
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Wesela w Beskidach, w hoelu Alpin mozna zobaczyc tutaj https://sandra-kuba.pl/category/hotel-alpin-szczyrk/