
Jak informuje Wydział Gospodarki Odpadami Urzędu Miejskiego w Bielsku-Białej, oleje i tłuszcze jadalne mogą być poddawane recyklingowi, wystarczy zanieść je do jednego z PSZOK-ów zlokalizowanych na terenie miasta.
Niemal wszystkie oleje i tłuszcze używane w kuchni mogą zostać poddane recyklingowi, dotyczy to zarówno olejów płynnych, takich jak słonecznikowe, rzepakowe czy oliwy z oliwek, jak i tłuszczów stałych, jak masła czy margaryny.
Oleje należy zbierać do butelki PET, a następnie dobrze ją zakręcić. Tak zabezpieczoną butelkę należy zanieść do jednego z PSZOK-ów i tam wrzucić do specjalnie oznaczonego pojemnika.
Większość osób wylewa oleje bezpośrednio do zlewu. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że wszelkiego rodzaju tłuszcze, gdy ulegną schłodzeniu w kanalizacji stają się gęste i mogą doprowadzić do zapchania rur. W dodatku, nawet w oczyszczalni ścieków nie da się ich całkowicie usunąć.
Oczyszczony i poddany recyklingowi olej ponownie staje się cennym surowcem do dalszego przetwórstwa przemysłowego. Służy jako dodatek do biopaliw drugiej generacji lub jako surowiec do produkcji paliwa lotniczego pochodzącego wyłącznie z recyklingu. Jeśli poddajemy recyklingowi olej, zmniejsza się konieczność uprawy nasion oleistych do celów przemysłowych, ponieważ jeden olej jest używany dwukrotnie. Wreszcie, proces ten oszczędza CO2 - informuje Urząd Miejski w Bielsku-Białej.
Grafika: UMBB
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie