
Czym jest białko dla sportowców? Białko, inaczej proteiny, to jeden z podstawowych makroskładników, znajdujący się w wielu produktach spożywczych. Rola ustrojowa białka, to przede wszystkim możliwość regeneracji i wzrostu tkanek (stanowi budulec). Jednocześnie białko w organizmie człowieka pełni funkcje transportową, może też stanowić źródło energetyczną.
Odpowiednie spożycie białek zapewnia atlecie prawidłową regenerację, ograniczenie bolesności mięśniowej powysiłkowej, umożliwia także rozwój siły i masy mięśniowej. Szczególną uwagę do protein przywiązuje się w sportach siłowych i sylwetkowych. Wynika to z większego, niż w przypadku innych dyscyplin, dążenia do rozbudowy tkanki mięśniowej. Zawodnicy sportów oporowych mają najwyższe zapotrzebowanie na białko - powinni spożywać 1,6-2 g białka na kg masy ciała, a w przypadku deficytu energetycznego nawet więcej.
Jak widać białko w diecie sportowca pełni szczególną rolę. Mimo mnogości źródeł pokarmowych, nie zawsze udaje się spożyć jego odpowiednie ilości. W takiej sytuacji z ogromną pomocą przychodzą odżywki białkowe, określane także białkami w proszku. Ich zastosowanie jest bardzo szerokie, pozwalają one komponować smaczne desery, wzbogacać omlety i owsianki, mogą stanowić także urozmaicenie innych posiłków pod postacią rzadkiej lub nieco gęstszej polewy. Niejednokrotnie stosuje się je także jako dodatek do lodów i budyniów. Oczywiście stosowane są także klasycznie w formie koktajli proteinowych, a więc odżywki wysokobiałkowej wymieszanej z wodą, mlekiem lub napojem roślinnym jako shake.
Jednym z najbardziej nurtujących problemów początkujących sportowców jest to kiedy powinni po białko sięgać. Pamiętać należy, że odżywka wysokobiałkowa to jedzenie w innej formie. Nie stanowi on niczego innego, jak odpowiednika kurczaka, czy strączków w formie proszku. Jej zastosowanie powinno być uwarunkowane codziennym jadłospisem i wynikłym z niego poziomem realizacji potrzeb białkowych organizmu. Jeżeli jesteś w stanie dostarczyć odpowiednich ilości protein do swojego organizmu - stosowanie suplementu białkowego nie będzie konieczne lub może znaleźć zastosowanie w momencie kiedy będzie dla ciebie po prostu wygodne lub pozwoli ci oszczędzić czas i dostarczyć bezpieczną porcję białka (na przykład gdyby wydłuża się twój trening, a spieszysz się do klienta).
W sytuacji gdy podaż odpowiedniej ilości protein wraz z żywnością nastręcza problemu, odżywka wysokobiałkowa może być świetnym rozwiązaniem dla wzbogacenia menu. Pamiętajmy oczywiście, że klasyczne jedzenie powinno stanowić trzon naszego jadłospisu, nie ma natomiast jakikolwiek przeciwwskazań by w razie konieczności wspomagać się odżywką białkową dla sportowców.
Aktualnie rynek suplementacyjny oferuje duże ilości różnych rodzajów protein: białka serwatkowe, białka roślinne, a także białka jaja czy białka mięsne. Białka mleczne (m. in. koncentrat białka serwatkowego, izolat białka serwatki, hydrolizat białka serwatkowego, odpowiednio WPC, WPI, WPH są szeroko dostępne, zawierają pełen pakiet aminokwasów egzogennych EAA, w tym BCAA, charakteryzuje je dobra rozpuszczalność, występują także jako pozbawione laktozy.
Dla osób sięgających po dietę roślinną dobrym rozwiązaniem są miksy różnych źródeł białek roślinnych, np. białko ryżu, grochu i konopne, a w momencie chęci sięgnięcia po jedno źródło ważną kwestią jest jego jakość - najoptymalniejsze wydaje się być białko soi, ze względu na to, że jest to białko pełnowartościowe, o wysokiej strawności.
Artykuł Sponsorowany
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie