
W tłusty czwartek każdy Polak zje statycznie 2,5 pączka, a w całym kraju zostanie zjedzone około 100 mln pączków. Naszą lokalną ciekawostką są wyrabiane w Wiśle krepliki, czyli pączki z powidłami, a co roku jest organizowany konkurs na najlepszego z nich.
Kiedyś pączki robione były z konfiturą, obecnie mamy do wyboru wersje z adwokatem, bitą śmietaną, nugatem, nutellą, czekoladą i wieloma innymi rodzajami nadzienia.
A po czym poznać, że pączek jest dobry?
Wybranie dobrego pączka nie jest takie łatwe, ponieważ wielu ich producentów stosuje sztuczki aby zrobić szybko i dużo, jak najniższym kosztem. Takie pączki bardzo ładnie wyglądają, a nawet dobrze smakują, jednak są bardzo niezdrowe, dużo bardziej niż te tradycyjne, mimo że również one do zdrowej żywności nie należą.
W sklepach często sprzedawane są pączki wcześniej głęboko mrożone lub zamrażane. Również nadzienie pączka może być oszukane, ponieważ zdarza się, że zamiast konfitur producenci stosują pasty z owoców.
A jak robi się dobre pączki?
Aby wyszły dobre pączki ciasto drożdżowe musi trochę "poleżeć", czyli sfermentować. Pączki mają mieć ładny kształt, nie mogą wyglądać jakby były wcześniej przygniecione. Nie kupujemy pączków, które są całe brązowe, ponieważ pączek ma mieć żółty otok, który oznacza, że był smażony w odpowiedniej temperaturze z obu stron na głębokim tłuszczu, którego ciasto dużo nie wchłonęło. Z kolei zbyt intensywnie żółta obróżka może świadczyć, że pączek został zrobiony sztucznie, przy pomocy polepszaczy lub dodatku barwnika. Pączek nie może pachnieć starym tłuszczem. Idealnie jeśli pachnie wanilią, ma świecącą powłokę, czyli glazurkę o smaku pomarańczowym i nadziany jest marmoladą różaną. Aby ograniczyć zawarte w nich kalorie polecam je popijać gorącą i gorzką herbatą earl gray z cytryną- mówi Barbara Miechur, manager Piekarni Rąba.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie