
Maślan sodu to substancja o nieco gorzkawym smaku i przykrym zapachu. Znajdziemy go w wielu produktach spożywczych, jednak sól kwasu masłowego w naturalnej formie jest słabo przyswajalna, stąd łatwo o jej niedobór. Sprawdź, jak rozpoznać pierwsze sygnały zbyt niskiego poziomu tej substancji.
Czy wiesz, że maślan sodu jest wytwarzany w okrężnicy na skutek fermentacji niestrawionych węglowodanów? Nasz organizm potrafi samodzielnie go syntetyzować, jednak uboga flora bakteryjna może wpłynąć na niedobór tej niedocenianej substancji. Zbyt niskie stężenie wspomnianego związku chemicznego odbije się negatywnie na kondycji jelit. Maślan sodu stanowi pożywienie dla kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelitowego uważanych za naturalną barierę ochronną. Sól kwasu masłowego przyczynia się do:
Wielokierunkowe działanie maślanu sodu sprawia, że wpływa on pozytywnie na ogólną kondycję przewodu pokarmowego. Dzięki niemu zachowujemy wysoką odporność, przyswajalny więcej cennych substancji odżywczych, a nasze samopoczucie ulega poprawie.
Niedostateczne stężenie maślanu sodu w jelitach to poważna sprawa. Niedobór tej substancji przyczynia się do problemów z układem pokarmowym. Nieprzyjemnym następstwem takiej sytuacji są na przykład choroby jelita grubego, które objawiają się biegunkami, nietrzymaniem kału, odwodnieniem i nagłym spadkiem masy ciała. Problemy z trawieniem dotykają większość osób, które zmagają się ze zbyt niskim poziomem maślanu sodu. Co należy zrobić w momencie, gdy podejrzewamy u siebie niedobór tej substancji? Warto udać się na badania diagnostyczne, które pomogą w ustaleniu przyczyny problemów trawiennych, rozszerzyć swoją dietę o produkty bogate w błonnik oraz sięgnąć po suplement z maślanem sodu.
Preparaty zawierające maślan sodu pomagają pacjentom cierpiącym na zespół jelita drażliwego, zapalenie jelit oraz chorobę Leśniowskiego-Crohna. Dopasowana suplementacja może przynieść ulgę także osobom, które borykają się z zaburzeniami pracy jelit będącymi następstwem antybiotykoterapii. Warto rozważyć przyjmowanie kapsułek z maślanem sodu, jeśli cierpimy na bóle brzucha, zaparcia, wzdęcia, czy biegunki. Ta sama substancja może okazać się pomocna w zapobieganiu niedoborom pokarmowym, które mogą wynikać na przykład z niedostatecznej podaży błonnika.
Maślan sodu w produktach spożywczych – gdzie go szukać?
Ponieważ maślan sodu powstaje w procesie fermentacji niestrawionych węglowodanów, to osoby chcące podnieść stężenie tej substancji w organizmie powinny sięgać po produkty spożywcze zawierające dużo błonnika i skrobi opornej, takie jak:
Prawidłowa dieta może przyczynić się do poprawy kondycji jelit, jednak w wielu przypadkach konieczne będzie dodatkowe wsparcie w postaci suplementów diety.
Artykuł Sponsorowany
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie