
Jeśli chcesz rozpocząć regularne treningi, to musisz skupić się nie tylko na ćwiczeniach, ale także na prawidłowej diecie. Bez odpowiedniego odżywiania trudno będzie Ci osiągać zamierzone rezultaty – zarówno te sportowe, jak i sylwetkowe. Czy wiesz, na co musisz zwracać szczególną uwagę w swoim codziennym jadłospisie?
Prawidłowa dieta powinna dostarczać nie tylko energii, ale też wszystkich niezbędnych składników pokarmowych – jak witaminy i minerały czy błonnik. Na temat żywienia osób aktywnych fizycznie narosło wiele mitów np. dotyczących tego, czy warto suplementować białko, jeść produkty z glutenem, czy laktozą. Które z popularnych zaleceń są prawdziwe, a które całkowicie bezpodstawne?
Wiele osób uważa, że osoby aktywne fizycznie powinny spożywać duże ilości białka, koniecznie pochodzenia zwierzęcego. Nie jest to jednak prawda. Owszem, białko jest substancją niezbędną do wzmacniania i regeneracji mięśni, jednak więcej nie zawsze znaczy lepiej. U osób ćwiczących rekreacyjnie, wystarczające może być już spożycie białka na poziomie 1,5g/1kg masy ciała dziennie. Może to być zarówno białko pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Jeśli preferujesz koktajle białkowe, to możesz je przyjmować również w takiej formie.
Zbyt mała podaż białka może wpływać na tempo regeneracji organizmu i osłabienie siły mięśniowej. Jednak jego nadmiar także jest niekorzystny i będzie niepotrzebnie obciążał nerki i wątrobę.
Unikanie glutenu stało się w ostatnim czasie bardzo modne, jednak w zdecydowanej większości przypadków nie ma żadnego uzasadnienia klinicznego. Ten składnik muszą bezwzględnie wykluczyć osoby cierpiące na celiakię oraz niektórzy pacjenci z bardzo poważnymi chorobami jelit. Jeśli jednak nie masz takich problemów, to szkoda rezygnować z tak cennego źródła błonnika i witamin, jakim są produkty zbożowe. Zwróć też uwagę, że produkty takie jak pieczywo czy przekąski bezglutenowe mają bardzo długie składy, pełne różnych dodatków poprawiających strukturę.
Mity dotyczące nabiału są nieco podobne do tych odnoszących się do glutenu. Jednak również w tym przypadku, zdrowe osoby nie muszą rezygnować z nabiału. Szczególnie że jest on cennym źródłem białka i wapnia oraz wspiera rozwój dobroczynnej flory jelitowej. Jeśli masz problemy z tolerancją laktozy, to możesz wybrać produkty bez tego składnika.
Chyba żaden składnik pokarmowy nie ma tak złej prasy, jak tłuszcz. Co prawda jest to najbardziej kaloryczny element pożywienia. W tej samej masie zawiera ponad dwa razy więcej kalorii niż białka czy węglowodany. Jednak jest absolutnie niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest np. potrzebny do utrzymania prawidłowej gospodarki hormonalnej. Warto jednak zwrócić uwagę na źródła tłuszczu w diecie i wybierać te pochodzące z roślin – np. oliwę, olej rzepakowy, czy orzechy. Dla organizmu korzystne są także tłuszcze pochodzące z ryb.
Materiał Partnera
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie