
Bardzo nam zależało na tym, aby Browar Zamkowy Cieszyn zyskał inwestora, który będzie chciał zachować nie tylko dotychczasową działalność browaru i jego pracowników, ale także jego wyjątkowy charakter. Cieszę się, że nabywcą browaru będzie firma rodzinna, która działa na terenie Śląska Cieszyńskiego. To partner który podziela nasz szacunek do tradycji, a dotychczasowymi projektami udowadnia, że potrafi rozwijać takie historyczne miejsca, nadając im nowe przeznaczenie – powiedział Francois-Xavier Mahot, prezes Grupy Żywiec S.A.
Felix Investments sp. z o.o. to jedna ze spółek wchodzących w skład firm rodzinnych Państwa Leda, grupy lokalnych przedsiębiorców, którzy działają intensywnie m.in. na terenie powiatu cieszyńskiego. Należą do nich trzy restauracje w Ustroniu (Angel's Steak & Pub, Sisi oraz Miamo), ale planują też otwarcie dwóch restauracji w Wiśle i trzech w Katowicach. W zeszłym roku zakupili zakłady mięsne w Bielsku-Białej. Na Dolnym Śląsku od prawie 20 lat przywracają do życia zabytkowy pałac z XVIII wieku w Jedlinie-Zdrój, w którym obecnie znajduje się muzeum, hotel, hostel, sale balowe, a od 2014 roku także browar. Piwo warzone w Browarze Jedlinka jest regularnie wyróżniane nagrodami oraz doceniane przez konsumentów. Rodzina Leda koncentruje się na gastronomii, hotelarstwie oraz piwowarstwie, czerpiąc głównie z tradycji i naturalnych metod produkcji.
Cieszę się, że Grupa Żywiec zdecydowała się powierzyć właśnie nam dalszy rozwój Browaru Zamkowego Cieszyn. To prawdziwa lokalna duma, jak również perła nie tylko browarnictwa, ale i turystyki. Jesteśmy prawdziwymi pasjonatami takich unikalnych miejsc i naszą ambicją jest, żeby nie tylko utrzymać dotychczasowe ponad 170-letnie dziedzictwo browaru ale, żeby je rozwinąć - powiedział Adam Leda, prezes zarządu Felix Investments sp. z o.o.
Browar Zamkowy Cieszyn warzy piwo nieprzerwanie od 1846 roku. Założony niegdyś przez rodzinę Habsburgów na wzgórzu zamkowym pod cieszyńską rezydencją, dziś łączy tradycyjne rzemiosło ze współczesnymi interpretacjami stylów piwnych. Do dziś pracują tam historyczne urządzenia, a browar warzy piwa wedle własnych receptur w kilkunastu różnych stylach oraz najlepsze piwa z konkursów piw domowych w ramach współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Piwowarów Domowych. Browar był wielokrotnie nagradzany w licznych konkursach piw rzemieślniczych.
Źródło: mat. prasowe
Foto: Miasto Cieszyn
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie