
Wytrawni grzybiarze doskonale rozróżniają gatunki grzybów, mają swoje stałe miejsca i wiedzą, że tam gdzie rosną brzózki można znaleźć koźlarze, a tam gdzie są muchomory mogą być borowiki. Inni, mniej zaznajomieni z atlasem grzybów, zbierają tylko te z gąbką.
Jednak należy pamiętać, że wśród tych grzybów również są okazy trujące lub takie, które gorzkim smakiem zepsują nam każdą z potraw.
I tak, goryczak żółciowy często jest mylony z borowikiem szlachetnym, a grzybiec purpurowozarodnikowy z podgrzybkiem brunatnym. Podobnie lisówka pomarańczowa jest mylona z pieprznikiem jadalnym, potocznie zwanym kurką. Najgroźniejszym grzybem spośród tych z gąbką jest rzadko spotykany borowik szatański,. "Szatan" jest grzybem trującym.
Nie jest prawdą, że każdy trujący grzyb ma gorzki smak, ponieważ niektóre śmiertelnie trujące muchomory mają słodki smak. Podobnie mitem jest, że owady nie żerują na trujących grzybach. Spotyka się też opinie, że trujące grzyby po przecięciu zmieniają barwę na sino-niebieską, dzieje się tak również w przypadku jadalnych grzybów. Wśród grzybów blaszkowych do częstej pomyłki dochodzi przez mylenie pieczarki żółtawej z tą klasyczną, a jest ona silnie trująca.
Pamiętajmy jednak, że grzybów niejadalnych nie należy niszczyć, są one ważnym elementem ekosystemu, a w ich okolicy często rosną te jadalne.
Ważną kwestią w trakcie zbierania grzybów jest pojemnik, do którego je zbieramy. Doświadczeni grzybiarze wybierają koszyki. Niedopuszczalne są reklamówki lub plastikowe siatki. Grzyby bez wentylacji bardzo szybko się psują, rozmnażając bakterie rozkładu. Takie pozbawione powietrza grzyby mogą doprowadzić do zatrucia. Koszyki dodatkowo pozwalają na rozsiewanie zarodników z zebranych już grzybów.
Wielu grzybiarzy zwraca też uwagę aby nie wyrywać grzybów tylko je wykręcać i przyklepać dziurę po grzybie. Ma to uchronić grzybnię przed uszkodzeniem i pozwolić aby kolejnym razem w tym samym miejscu znowu wyrósł szlachetny okaz.
Wielkim mitem jest to, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Grzyby maja wyjątkowy smak, są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Obniżają poziom negatywnego cholesterolu we krwi oraz wspomagają odporność. Wadą grzybów jest to, że są ciężkostrawne.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie