Reklama

Warsztaty kulinarne z Robertem Sową

30/11/2016 17:34


W Zespole Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle odbyły się warsztaty kulinarne poprowadzone przez Roberta Sowę oraz jego sous – chefs: Krzysztofa Baranowskiego i Kamila Antosika, połączone z eliminacjami do Kulinarnego Talentu 2017, który odbędzie się w Warszawie w ramach Targów Euro Gastro.

Głównymi sponsorami imprezy byli Firma Prymat, która ufundowała uczniom nagrody rzeczowe w postaci przypraw, fartuszków i książek autorstwa Roberta Sowy oraz Stowarzyszenie na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich „Teraz Patelniok” działające na terenie szkoły, którego głównym celem jest pomoc merytoryczna oraz wspieranie szkoły w zakresie podejmowania różnorodnych działań edukacyjnych. Koordynatorem oraz pomysłodawcą warsztatów była nauczycielka przedmiotów zawodowych Pani Iwona Gomola, a nad prawidłowością przebiegu zajęć czuwały nauczycielki - Panie Luiza Kezwoń oraz Dorota Mendrek.

W warsztatach udział wzięło 51 uczniów z klas gastronomicznych oraz hotelarskich. Zajęcia rozpoczynał uczeń klasy drugiej Technikum Andrzej Kowalczyk, który prezentował uczestnikom sylwetkę zawodową naszego mistrza kulinarnego, jego osiągnięcia oraz przebieg kariery zawodowej. Następnie uczniowie podzieleni na grupy pod okiem szefów kuchni sporządzali dania na bazie dyni, kaczki i dorsza. Potrawy były przepyszne, gdyż do ich przygotowania użyto nie tylko sezonowych produktów regionalnych, lecz także, ku zaskoczeniu wszystkich, dodano przyprawy orientalne oraz surowce, które dodały im pikanterii. Kiedy uczniowie młodszych klas szkolili swoje umiejętności gastronomiczne, grupa starszych kolegów: Karol Procner, Sebastian Nogowczyk, Marek Czepczor i Patryk Burawa uczestniczyli w eliminacjach do Kulinarnego Talentu 2017. Ich zadaniem było wytrybowanie kaczki, a następnie sporządzenie z wybranego elementu tuszki dania konkursowego. W ocenie jury z zadaniem najlepiej poradził sobie uczeń klasy IV TG Karol Procner, który awansował do kolejnego etapu konkursu.

Cieszy fakt, że do naszej szkoły zaproszenia przyjmują nie tylko szefowie renomowanych restauracji, ale również znane osobistości świata kulinarnego. To dzięki ich pomocy i zaangażowaniu  uczniowie mogą doskonalić swój warsztat pracy, zdobywać nowe umiejętności, łącząc je ze zdobytymi w szkole wiadomościami. Mogą również poprzez kontakty z branżą gastronomiczną poznawać szefów kuchni z wybranych obiektów gastronomicznych i otrzymywać propozycje ciekawych praktyk zawodowych. Szkoła realizując tego typu działania ma możliwość promocji zawodów usługowych, jak również tworzenia warunków do uatrakcyjniania swojej oferty edukacyjnej.

 


_______________________
Warsztaty kulinarne, Robert Sowa, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelerskich, Wisła
http://www.powiat.cieszyn.pl/

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do