
Aby restauracje i ogródki gastronomiczne mogły funkcjonować od 18 maja, muszą stosować się do rygoru sanitarnego, który zobowiązuje do limitu jednej osoby na cztery metry kwadratowe, dezynfekcji stolika po każdej osobie, 2 metrów odległości między stolikami oraz 1,5 metra od gości siedzących przy stolikach czy noszenia maseczek i rękawiczek przez obsługę lokalu.
Wśród nowych obostrzeń są jednak takie, które wzbudzają wiele kontrowersji wśród restauratorów. Jak choćby to, że przy jednym stoliku może zasiadać tylko rodzina lub osoby mieszkające we wspólnym gospodarstwie, chyba, że osoby będzie oddzielać szyba z pleksi lub będą siedzieć 1,5 metra od siebie.
Restauratorzy nie wiedzą jak mają weryfikować, czy osoby siedzące przy stoliku mieszkają razem, ponieważ nie mają do tego żadnych podstaw prawnych, być może takie kontrole będą przeprowadzać wyrywkowo służby sanitarne. Jak dotąd tego nie wiemy - mówi nam jeden z właścicieli restauracji przy bielskim Rynku.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie