
Chleb na Zakwasie
Prawdziwy chleb robiony jest na zakwasie, który powstaje z połączenia wody i mąki żytniej. Podczas jego dojrzewania powstają w nim dzikie drożdże i bakterie, które po pewnym czasie nabierają mocy, to dzięki nim chleb wyrośnie - mówi Babara Miechur z Piekarni Rąba w Bielsku-Białej.
Mrożony kuzyn z dyskontu
Jak pokazują badania coraz więcej Polaków kupuje pieczywo mrożone. Taki produkt wypiekany jest na miejscu w sklepie. U niektórych producentów chleb jest niskiej jakości aby obniżyć koszty jego produkcji. Aby ograniczyć zużycie mąki pszennej i żytniej używa się do niego więcej substancji zagęszczających i konserwujących.
Chleb okiem dietetyka
Jednym z mitów jest powtarzanie, że chleb tuczy, a prawda jest taka, że produkty bogate w węglowodany, jak chleb, stanowią połowę dziennego zapotrzebowania na energię w naszym organizmie. Nasi dziadkowie i pradziadkowie jedli chleb codziennie i dożywali sędziwego wieku, z tym, że był to prawdziwy chleb na zakwasie i my również powinniśmy jeść tylko taki.
Prawdziwy chleb można ocenić po wyglądzie
Chleb powinien być ciężki a skórka złocista i popękana. Po przekrojeniu powinien być zwarty, a po ściśnięciu bochenka powinien wrócić do swojego kształtu - mówią Piekarze z Piekarni Rąba.
Wśród konsumentów króluje pieczywo białe, jednak coraz częściej sięgamy po najbardziej odżywcze pieczywo ciemne. W tym przypadku dobrze jest poznać jego skład. Ważne aby nie było w nim karmelu, pieczywo z jego zawartością wygląda jak razowe, ale nie ma z nim nic wspólnego. Trzeba zaznaczyć, że kolor nie zawsze świadczy o tym że pieczywo jest "ciemne", jak np. w przypadku pieczywa typu graham oraz razowego.
Piekarnia Rąba Kontakt:
Bielsko-Bała ulica Janowicka 189
Tel. 33 810 72 60
Więcej danych TUTAJ
Gdzie kupić lub zamówić wyroby Cukierni Rąba:
1 |
Sklep nr.1 |
Bielsko-Biała 43-300 ul. Traugutta 2 |
883320301 |
2 |
Sklep nr. 2 |
Bielsko-Biała 43-300 ul. Spółdzielców 5 |
883320302 |
3 |
Sklep nr. 3 |
Bielsko-Biała 43-300 ul. Sternicza 5 |
883320303 |
4 |
Sklep nr. 4 |
Bielsko-Biała 43-300 ul. 3 Maja |
883320304 |
5 |
Sklep nr. 5 |
Bielsko-Biała 43-300 ul. Łagodna 35 |
883320305 |
6 |
Sklep nr. 6 |
Bielsko-Biała 43-300 ul. Lenartowicza 22 |
883320306 |
7 |
Sklep nr. 7 |
Cieszyn 43- 400 ul. Szersznika 5 |
883320307 |
8 |
Sklep nr. 8 |
Pogwizdów 43- 418 ul. Katowicka 15 |
883320308 |
9 |
Sklep nr.9 |
Rybnik 44-200 ul. Sobieskiego 23 |
883320309 |
10 |
Sklep nr. 10 |
Bielsko-Biała 43-300 ul. Matusiaka 1 |
883320310 |
11 |
Sklep nr. 11 |
Czechowice- Dziedzice 43-502 ul. Konopnickiej 16 |
883320311 |
12 |
Sklep nr. 12 |
Żywiec 34-300 ul. Dworcowa 23 |
883320312 |
13 |
Sklep nr. 13 |
Bielsko-Biała 43-300 ul. Żwirki i Wigury 1/3 |
883320313 |
14 |
Sklep nr.14 |
Żory 44-240 ul. Bankowa 3 |
883320314 |
15 |
Sklep nr.15 |
Bielsko-Biała 43-300 ul. Staszica 17 |
883320315 |
16 |
Sklep nr.16 |
Skoczów 43-430 ul. Osiedlowa 6 a |
883320316 |
17 |
Sklep nr 17 |
Pszczyna 43 -200 ul. Kazimierza Wielkiego 2 a |
883320317 |
18 |
Sklep nr.18 |
Czerwionka Leszczyny 44- 230 ul. Parkowa 1 |
883320318 |
19 |
Sklep nr.19 |
Cieszyn 43- 400 ul. Zofii Kossak 14 |
883320319 |
20 |
Sklep nr.20 |
Brzeszcze 32-620 ul. Słowackiego 9 |
883320320 |
21 |
Sklep nr.21 |
Bielsko-Biała 43-300 ul. Norwida 18 |
883320321 |
22 |
Sklep nr.22 |
Czechowice – Dziedzice 43- 502 ul. Szkolna 49 a |
883320326 |
Pieczywo Firmy Rąba można również kupić w wielu dobrych sklepach spożywczych w całym regionie.
Artykuł sponsorowany
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Bardzo lubię pieczywo z tej piekarni. Zawsze jest świeżutkie i zachowuje swoje walory nawet na drugi czy trzeci dzień. Dla mnie to ważne, bo jako samotna kobieta nie zjadam całego chleba w ciągu jednego dnia. Z innych miejsc chlebek na drugi dzień był gliniasty albo suchy, temu nic się nie dzieje.
Z Rąby chleb jest świetny. Smakowo i jakościowo absolutny TOP.