
1 października to dzień, w którym cały kawowy świat świętuje Międzynarodowy Dzień Kawy. Z tej okazji kawiarnie skupione wokół kawy speciality organizują edukacyjne cuppingi - w Aquarium nie może być inaczej! Spotkajmy się, by napić się wspólnie kawy, porozmawiać o niej i poznać ją jeszcze lepiej.
Cupping kaw z polskich palarni, który poprowadzi Adam Przybyłek z wrocławskiej palarni Czarny Deszcz. Dowiemy się, jakie rozróżniamy stopnie wypalenia kawy i jak wpływają one na jej smak, czym jest terrior kawy i jakie znamy jej odmiany botaniczne. Porozmawiamy też o direct trade (czyli pozyskiwaniu kawy bezpośrednio od plantatorów) i wpływie rozwoju rynku kawy specialty na agrokulturę wybranych regionów świata. Na zakończenie zdegustujemy kawy z krajów, gdzie ten wpływ jest obecnie szczególnie zauważalny.
Zapraszamy serdecznie wszystkich miłośników kawy na wspólne świętowanie i poznawanie.
Odpłatność za udział w spotkaniu to dobrowolny wrzut do puszki.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie