
Tegoroczna 13 edycja Forum Inicjatyw Prozdrowotnych w Powiecie Cieszyńskim rozpoczęła się konferencją 24 marca w sali sesyjnej Starostwa Powiatowego. Główne cele forum to współpraca i wsparcie działań prozdrowotnych w regionie, a jego istotne formy to spotkania integracyjne i debaty edukacyjne oraz prezentacje dobrych praktyk. Szczególnie ważne założenia praktyczne idei Forum, odbywają się co roku poprzez działania wspólne lub inicjatywy samodzielne licznych partnerów tego programu. W forum uczestniczyło ok. 88 osób, w tym przedstawiciele Rady Powiatu Cieszyńskiego, jednostek samorządów, edukacji, służb zdrowia i sanitarnych, policji oraz organizacji pozarządowych. Liczne grono uczestników na sali sesyjnej stanowili nauczyciele, dietetycy i żywieniowcy. Spotkanie zainaugurowała piosenka "Znów przyszła wiosna" muzyka Mateusz Kluza, słowa Monika Kluza w wykonaniu Eweliny Brody, uczennicy Zespołu Szkół Technicznych w Cieszynie, pod opieką pedagoga Wiktorii Wacławik-Liszki, wprowadzając temat miły nastrój.
Oficjalnego otwarcia dokonała Członek Zarządu Powiatu Cieszyńskiego Lilla Salachna- Brzoza, witając zebranych i podkreślając wagę prawidłowego żywienia dla zdrowia. Moderatorem forum była Barbara Kłosowska Kierownik Biura Promocji Zdrowia, która omówiła idee i cele forum oraz planowane działania prozdrowotne Biura. Swoje prozdrowotne propozycje przedstawili kolejno: Brat Sadok Snopek z Zakonu Bonifratrów w Cieszynie, Andrzej Cichy-Kierownik Filii ChSCh w Skoczowie, Małgorzata Krótki - Wicedyrektor Zespołu Poradni Psychologiczno - Pedagogicznych w Cieszynie, Tomasz Pszczółka Aspirant Powiatowej Komendy Policji w Cieszynie oraz Barbara Karnas – Greń z Sekcji Promocji Zdrowia ZZOZ Szpitala Śląskiego. Zachęcając do udziału w konkursach prozdrowotnych pokazano film animowany „ Jak to z Zochą było…”, zrealizowany w czasie warsztatów „Nakręceni na czytanie” w Bibliotece Miejskiej wg utworu Justyny Cyrzyk, nagrodzonego w konkursie Starostwa Powiatowego „Zdrowie po cieszyńsku”.
Po przerwie na zdrowy poczęstunek, w postaci kołacza z jabłkami i jarskich kanapek rozpoczęła się zasadnicza część wykładowa forum. Wykład tematyczny „Kancerogenne związki w żywności” zrealizowała dr Małgorzata Kalemba-Drożdż, wykładowca biochemii i dietetyki na Wydziale Lekarskim Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego. Jej zainteresowania badawcze skupiają się na zapobieganiu uszkodzeniom DNA. Promotorka zdrowej kuchni i jedzenia dzikich roślin. Autorka książek kulinarnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Słodki sposób na alergię". Interesujący i rzeczowy wykład obejmował podstawowe informacje o czynnikach w żywności, mających działanie kancerogenne (rakotwórcze). Głównym źródłem kancerogenów w żywności jest obróbka termiczna. Im wyższa temperatura, tym więcej toksyn powstaje w pożywieniu. W czasie pieczenia, smażenia i grillowania powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne i miny heterocykliczne. Związki te mogą bezpośrednio uszkadzać DNA, a także generują wolne rodniki zdolne do niszczenia nie tylko materiału genetycznego, ale też innych struktur komórkowych.
Podczas peklowania mięsa, wędzenia ryb, produkcji wywaru piwowarskiego powstają nitrozo aminy, które zwiększają ryzyko nowotworów żołądka. Poważnym zagrożeniem zdrowia są mykotoksyny, czyli produkty metabolizmu niektórych gatunków pleśni. Szczególnie niebezpieczne są toksyny produkowane przez pleśnie rozwijające się na nieprawidłowo przechowywanych ziarnach zbóż, kukurydzy, orzechach, fistaszkach. Mykotoksyny to jedne z najsilniejszych kancerogenów, a zagrażają przede wszystkim wątrobie i nerkom. Kolejna grupa do związki zaburzające gospodarkę hormonalną i sygnalizacje wewnątrzkomórkową, tzw. „endocrine disruptors”, do której zaliczamy substancje obecne w wyrobach z plastiku: bifenole (np.: BPA), polichlorowane bifenyle (PCB), polibromowane difenyloetery (PBDE) oraz ftalany, a także niektóre pestycydy. Podstawowa strategia zapobiegania rozwojowi chorób nowotworowych polega na unikaniu ekspozycji na kancerogeny, pobudzaniu detoksykacji i chemoprewencji. Na koniec Barbara Kłosowska podziękowała wykładowcy i uczestnikom za udział , a zebrane po forum ankietki, podkreśliły trafny dobór tematu i wysoki poziom merytoryczny.
__________________________
Konferencja prozdrowotna, świadoma i dobra dieta, zagrożenia, związki kancerogenne
źródło: Powiat Cieszyn
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie