Reklama

Co zrobić, by utrzymać aromat świeżo palonej kawy jak najdłużej? Poznaj porady ekspertów

10/11/2020 10:12

Szczególnie wymagający miłośnicy bodaj najpopularniejszego napoju na świecie twierdzą, że kawa starsza niż 3 miesiące wiele traci na jakości. Czy tak jest w istocie? To zależy – wiele zależy od gatunku, jakości ziaren, sposobu wypalania oraz pakowania. W przypadku kawy speciality, charakteryzującej się najbardziej rozbudowanymi profilami sensorycznymi, utrata części nut smakowych byłaby wyjątkowo mocno odczuwalna.

Proces wietrzenia kawy jest nieunikniony. Odpowiednie przechowanie ziaren może go spowolnić

Znaczna część osób zamawiających kawę speciality nie ma najmniejszego zamiaru zużycia jej w ciągu kilku najbliższych tygodni. Luksusowy produkt klasy premium chcą zachować na specjalne okazje, aby celebrować starannie wybrany moment w wyjątkowy sposób. Pod względem walorów smakowych świeżo palona kawa speciality zapewnia wspaniałe, głęboko zmysłowe doznania. Jednak zbyt długie oczekiwanie lub złe przechowywanie sprawiają, że przyrządzony napar nie zrobi już tak mocnego wrażenia. Według specjalistów z palarni BeMyBean najlepszym wyjściem jest pozostawienie wszystkich ziaren w oryginalnym opakowaniu. I za każdym razem dokładnie, szczelnie je zamykać. Im bardziej ograniczony dostęp powietrza, tym wolniej zachodzą procesy wietrzenia, pozbawiające kawę jej naturalnego aromatu. Przesypanie drogocennych ziaren do elegenckiego, szklanego słoika może i wygląda ładnie, jednak również szkodzi kawie speciality. Lepiej trzymać ją z dala od słońca.

Świeżo palona kawa, przyrządzona w odpowiedni sposób, smakuje absolutnie wyjątkowo

Metalowe puszki też nie są optymalnym rozwiązaniem. Bliski kontakt z tego rodzaju powierzchnią w krótkim czasie zmieni właściwości ziaren – w efekcie smak stanie się słabszy, gorszy. Bardzo istotne jest również to, w jakim miejscu przechowywana kawa. Paradoksalnie świeżo palone ziarna trzeba trzymać jak najdalej od wszelkich źródeł ciepła. Bezpośrednie sąsiedztwo kuchenki czy kaloryfera zabije pierwotny smak, więc lepiej poszukać szafki w innym miejscu kuchni. To może lodówka? Niestety to byłby co najmniej równie zły pomysł. Nawet hermetyczne zamknięcie nie uchroniłoby kawy speciality przed przesiąknięciem aromatami pozostałych produktów spożywczych. Poza tym niska temperatura również systematycznie pozbawia ziarna ich oryginalnych właściwości. Ważne też, żeby ziarna mielić na bieżąco, powstrzymać się przed robieniem tego na zapas.

Materiał Partnera

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do