Reklama

Będzie strasznie? Raczej smacznie...

04/09/2016 12:26

Dynia, dynia, dynia... Sezon na to warzywo uważam za otwarty.

Dynia wspaniale nadaje się zarówno do dań słodkich jak i słonych. Można ją upiec w piekarniku, zmiksować - wówczas powstanie mus, który można z powodzeniem używać do różnego rodzaju potraw z ciastami włącznie. Dynia jest niezwykle zdrowa - zawiera witaminy A, i E oraz żelazo i potas. Jest również niskokaloryczna i skutecznie odkwasza organizm. Świetnie wpływa na wzrok (prowitamina A) oraz układ krążenia ( przeciwutleniacze).

Dynia ma wiele odmian - najbardziej popularne w naszym kraju to Hokkaido, Piżmowa czy Makaronowa.

Coś pysznego i prostego? Oto przepis jak upiec dynię - będzie to punkt wyjścia do dalszych potraw z tym warzywem w roli głównej.

Potrzebne będą:

Dynia, oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, papier do pieczenia.

Dynię kroimy na kawałki (skórkę zostawiamy). Usuwamy miąższ i pestki. Kawałki dyni skrapiamy olejem, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W 180st pieczemy dynię do miękkości - ok 30min.

Po upieczeniu miąższ oddzielamy od skórki - można go zblendować - powstanie pyszne puree, które możemy wykorzystać do przygotowania aromatycznej zupy czy pachnącego ciasta. Upieczony miąższ można pokroić i dodać do sałatki lub zjeść jako dodatek do drugiego dnia.

Smacznego!!!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do