
Dynia wspaniale nadaje się zarówno do dań słodkich jak i słonych. Można ją upiec w piekarniku, zmiksować - wówczas powstanie mus, który można z powodzeniem używać do różnego rodzaju potraw z ciastami włącznie. Dynia jest niezwykle zdrowa - zawiera witaminy A, i E oraz żelazo i potas. Jest również niskokaloryczna i skutecznie odkwasza organizm. Świetnie wpływa na wzrok (prowitamina A) oraz układ krążenia ( przeciwutleniacze).
Dynia ma wiele odmian - najbardziej popularne w naszym kraju to Hokkaido, Piżmowa czy Makaronowa.
Coś pysznego i prostego? Oto przepis jak upiec dynię - będzie to punkt wyjścia do dalszych potraw z tym warzywem w roli głównej.
Potrzebne będą:
Dynia, oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, papier do pieczenia.
Dynię kroimy na kawałki (skórkę zostawiamy). Usuwamy miąższ i pestki. Kawałki dyni skrapiamy olejem, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W 180st pieczemy dynię do miękkości - ok 30min.
Po upieczeniu miąższ oddzielamy od skórki - można go zblendować - powstanie pyszne puree, które możemy wykorzystać do przygotowania aromatycznej zupy czy pachnącego ciasta. Upieczony miąższ można pokroić i dodać do sałatki lub zjeść jako dodatek do drugiego dnia.
Smacznego!!!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie