
W roku 2020 w Polsce wyprodukowano 1,2 mln ton samego tylko oleju rzepakowego, warto zatem uświadomić sobie jak duży procent z tej liczby trafi po przetworzeniu do kanalizacji. Należy też brać pod uwagę, że dane te nie uwzględniają oleju rzepakowego z eksportu oraz innych rodzajów oleju jak np. słonecznikowy, palmowy czy oliwy z oliwek. Olej po smażeniu i wylaniu go do zlewu lub toalety nie rozpuszcza się a tężeje w rurach i tworzy zatory, prowadząc stopniowo do ich zatkania i uszkodzenia instalacji, można ten proces porównać do tworzenia się zatoru w żyłach.
Jeszcze gorzej sytuacja wygląda kiedy zużyty olej trafia do środowiska naturalnego przedostając się do wody i gleby, ponieważ zawiera silnie rakotwórcze substancje będące groźne dla naszego zdrowia oraz dla flory i fauny. W miejscu skażenia gleby olejem nie wyrośnie żadna roślina.
O ile firmy z branży gastronomicznej zobowiązane są do utylizacji olejów jadalnych, a za nie stosowanie się do przepisów w tym temacie grozi im wysoka kara, to już w przypadku gospodarstw domowych taki obowiązek aktualnie nie istnieje. Można jednak zauważyć, że z roku na rok rośnie świadomość społeczna w tym temacie. Ważną rolę spełniają również lokalne samorządy, które na swoim terenie montują pojemniki segregujolej.pl, do których można wrzucać wszystkie rodzaje zużytych olejów i tłuszczów zbieranych w plastikowych butelkach typu PET.
Święta są wyjątkowym okresem kiedy szczególnie pragniemy czynić i okazywać dobro. Segregacja oleju to dobro okazane wszystkim istotom wokół i całej naszej planecie.
Materiał Partnera
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie