
Redakcja: Jaka jest tradycyjna kuchnia wielkanocna w naszym regionie?
IM: Nasz tradycyjny wielkanocny stół jest podobny do tego jaki możemy spotkać w niemal całej Polsce. Królują na nim żurek z białą kiełbasą, najlepiej na własnym zakwasie, tradycyjne, wędzone szynki, kiełbasy, mazurki, babki, jajka z chrzanem lub majonezem. W niektórych regionach naszego kraju na stole nie może zabraknąć królika w śmietanie, zupy chrzanowej na wędzonych żeberkach czy domowych pasztetów.
Redakcja: A co w naszej regionalne wielkanocnej kuchni można znaleźć nietypowego?
IM: Na Śląsku Cieszyńskim piecze się "murzina", jest to ciasto drożdżowe z zapiekaną w środku szynką. W Dankowicach, z których pochodzę, na moim rodzinnym stole nie mogło zabraknąć peklowanej szynki z boczkiem oraz góralskiej wędzonej kiełbasy jałowcowej i oczywiście zupy chrzanowej na wędzonych żeberkach, która jest bardzo łatwa do przygotowania. Do przygotowanego wywaru dodajemy chrzan, majeranek, sok z cytryny, pieprz, sól i śmietanę. Podawana jest z grzankami i białą kiełbasą.
Redakcja: Co jeszcze pani zaproponowałaby do przygotowania, tak aby dobrze się komponowało z potrawami, o których mówiliśmy wcześniej.
IM: Może to być pieczeń rzymska na ciepło nadziewana jajkiem, beskidzka golonka z kminkiem, majerankiem i czosnkiem niedźwiedzim, ćwikła z chrzanem dodawana do zimnych mięs czy sałatka brokułowa z tuńczykiem.
Redakcja: Wielkanoc to wszechobecne na stole jajka. W moim rodzinnym domu podawane są w majonezie, czy są jakieś inne propozycje na przygotowanie jajek?
IM: Oczywiście, jaja można przygotować na wiele sposobów, z kminkiem, chrzanem czy też w łupinkach cebuli, ale też z dodatkiem kiełków rzeżuchy, groszku lub rzodkiewki.
Redakcja: Jakie przysmaki znajdą goście w Hotelu Jawor, którzy będą spędzać u Was Wielkanoc?
IM: W piątek będą królować ryby, łosoś marynowany w soli i cukrze, troć, pstrągi, śledź w oliwie truflowej. W dni świąteczne na stole pojawi się m.in. szynka kita tradycyjnie długo wędzona w dymie jałowcowym, pieczone indyki z żurawiną, królik konfitowany (gotowany na głębokim tłuszczu w rozmarynie, tymianku i białym winie), udka z kaczki, do tego różnego rodzaju sałatki.
Redakcja: Na pewno pojawi się również wiele słodkości.
IM: O tak, będą tradycyjne babki, mazurki z kajmakiem i makiem a także z orzechami włoskimi i miodem, keksy, a na deser podamy lody z solonym karmelem lub lody zapiekane w bezie z sosem malinowym do wyboru.
Dziękuję za rozmowę.
Irena Mańdok - Od 14 lat szef kuchni Spa Hotelu Jawor, który jest znany zwłaszcza z wizyt bardzo wymagających gości, takich jak np. artyści biorący udział w corocznym turnieju tenisowym Artystów Polskich Beskid Cup, który organizuje hotel. W księdze gości znajdziemy wiele wpisów zadowolonych z jakości kuchni polskich i zagranicznych aktorów, piosenkarzy, polityków a także całej rzeszy gości hotelowych.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie