Reklama

V Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej Wisła

19/07/2013 13:18

20-21 lipca 2013 r.w Wiśle odbędzie się impreza pt. "V Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej". Organizatorzy zapewniają mnóstwo atrakcji!


Skoczowski Rynek goszczący cztery poprzednie edycje Festiwalu okazał się za ciasny dla licznie odwiedzających imprezę Gości, postanowiono zatem przenieść go do Wisły.
W czasie obu festiwalowych dni zaplanowaliśmy mnóstwo atrakcji kulinarnych stanowiących trzon Festiwalu ale i artystycznych dla Młodszej i Starszej Publiczności.
W dniu 20 lipca br. swoje niezwykłe umiejętności zaprezentują drużyny profesjonalnych kucharzy podczas Konkursu Kulinarnego o Złote Ciupagi nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski. W składzie Jury będzie można zobaczyć takie sławy kulinarne jak: Jean Bos, Carlos Gonzales Tejera, Wolfgang P.Menge, Karel Drapal, Marek Rybacki, Grzegorz Komendarek. Konkurs prowadzić będzie Gospodarz programu „Śląskie od kuchni” Wiesław Ambros wraz z Telewizją Silesia. Obok nich fantazją w gotowaniu pochwalić się będzie mogła także publiczność zgromadzona w wiślańskim Amfiteatrze „Gotując z gwiazdami”, oczywiście kulinarnymi. O godz. 14;00 odbędzie się gotowanie Gulaszu Zbójnickiego na gigantycznej patelni.
W centrum miasta, na Rynku powstanie przeniesiona z serca gór wioska zbójnicka a w niej czescy, słowaccy i polscy Harnasie. Będą napady i tańce, pojedynki zbójnickie a także możliwość sprawdzenia swoich sił w licznych zbójnickich konkursach przy wtórze kapel i gawęd bajarzy. Oczy i duszę cieszyć będą dzieła licznie zgromadzonych twórców ludowych. Nie zabraknie też swojskiego jadła-zbójnickiej kwaśnicy na baraninie czy pajdy ze smalcem. Tradycyjny wiślański kołacz serwować będzie młodzież z tamtejszej szkoły gastronomicznej.
Naszych najmłodszych Gości zapraszamy na spotkania z bajkowymi postaciami, konkursy rysunkowe, zajęcia plastyczne z recyclingu czy naukę bezpiecznych relacji dziecka z psem. Piękno ludowego stroju góralskiego poznać będzie można na stoisku Fundacji Braci Golec.
Drugi dzień - na słodko w wykonaniu Pań z Kół Gospodyń Wiejskich, czyli Konkurs na najlepszy wypiek a także prezentacje kapel, zespołów śpiewaczych i rękodzieła.

PROGRAM

20 lipca 2013 r.:
9:20 Wioska Zbójnicka (Rynek)
9:30 Wjazd wozów z Gośćmi na Rynek w Wiśle. Odprawa ekip kucharzy.
10:00 - 16:00 Konkurs kulinarny, nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski prowadzony przez Wiesława Ambrosa (Amfiteatr). Walka o Złote Ciupagi.
10:00 - 6:00 Wszystko o grzybach - Justyn Kołek - prezentacje i wykłady (Rynek)
12:00 Uroczysta salwa z armaty rozpoczynająca festiwal (Rynek)
13:00 - 18:00 Quiz firmy BIELMAR dla publiczności (Amfiteatr)
16:30 - 18:30 Konkurs dla publiczności "Gotuj z gwiazdami" (Amfiteatr)
18:45 Ogłoszenie wyników, rozdanie nagród konkursu kulinarnego
20:00 - 22:00 Koncert Zespołu TURNIOKI "Potańcówka zbójnicka" (Amfiteatr)
21 lipca 2013 r.:
od 10:20 Prezentacje Kół Gospodyń Wiejskich. Konkurs na najlepszy wypiek na bazie produktów firmy Bielmar (występy, kulinaria, rękodzieło)
Podczas festiwalu oprawę muzyczną zapewniają kapele góralskie.
Atrakcje dla publiczności - Koło Fortuny z nagrodami od firmy Prymat (Rynek), występy kapel, wioska zbójnicka.

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do