
Skoczowski Rynek goszczący cztery poprzednie edycje Festiwalu okazał się za ciasny dla licznie odwiedzających imprezę Gości, postanowiono zatem przenieść go do Wisły.
W czasie obu festiwalowych dni zaplanowaliśmy mnóstwo atrakcji kulinarnych stanowiących trzon Festiwalu ale i artystycznych dla Młodszej i Starszej Publiczności.
W dniu 20 lipca br. swoje niezwykłe umiejętności zaprezentują drużyny profesjonalnych kucharzy podczas Konkursu Kulinarnego o Złote Ciupagi nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski. W składzie Jury będzie można zobaczyć takie sławy kulinarne jak: Jean Bos, Carlos Gonzales Tejera, Wolfgang P.Menge, Karel Drapal, Marek Rybacki, Grzegorz Komendarek. Konkurs prowadzić będzie Gospodarz programu „Śląskie od kuchni” Wiesław Ambros wraz z Telewizją Silesia. Obok nich fantazją w gotowaniu pochwalić się będzie mogła także publiczność zgromadzona w wiślańskim Amfiteatrze „Gotując z gwiazdami”, oczywiście kulinarnymi. O godz. 14;00 odbędzie się gotowanie Gulaszu Zbójnickiego na gigantycznej patelni.
W centrum miasta, na Rynku powstanie przeniesiona z serca gór wioska zbójnicka a w niej czescy, słowaccy i polscy Harnasie. Będą napady i tańce, pojedynki zbójnickie a także możliwość sprawdzenia swoich sił w licznych zbójnickich konkursach przy wtórze kapel i gawęd bajarzy. Oczy i duszę cieszyć będą dzieła licznie zgromadzonych twórców ludowych. Nie zabraknie też swojskiego jadła-zbójnickiej kwaśnicy na baraninie czy pajdy ze smalcem. Tradycyjny wiślański kołacz serwować będzie młodzież z tamtejszej szkoły gastronomicznej.
Naszych najmłodszych Gości zapraszamy na spotkania z bajkowymi postaciami, konkursy rysunkowe, zajęcia plastyczne z recyclingu czy naukę bezpiecznych relacji dziecka z psem. Piękno ludowego stroju góralskiego poznać będzie można na stoisku Fundacji Braci Golec.
Drugi dzień - na słodko w wykonaniu Pań z Kół Gospodyń Wiejskich, czyli Konkurs na najlepszy wypiek a także prezentacje kapel, zespołów śpiewaczych i rękodzieła.
PROGRAM
20 lipca 2013 r.:
9:20 Wioska Zbójnicka (Rynek)
9:30 Wjazd wozów z Gośćmi na Rynek w Wiśle. Odprawa ekip kucharzy.
10:00 - 16:00 Konkurs kulinarny, nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski prowadzony przez Wiesława Ambrosa (Amfiteatr). Walka o Złote Ciupagi.
10:00 - 6:00 Wszystko o grzybach - Justyn Kołek - prezentacje i wykłady (Rynek)
12:00 Uroczysta salwa z armaty rozpoczynająca festiwal (Rynek)
13:00 - 18:00 Quiz firmy BIELMAR dla publiczności (Amfiteatr)
16:30 - 18:30 Konkurs dla publiczności "Gotuj z gwiazdami" (Amfiteatr)
18:45 Ogłoszenie wyników, rozdanie nagród konkursu kulinarnego
20:00 - 22:00 Koncert Zespołu TURNIOKI "Potańcówka zbójnicka" (Amfiteatr)
21 lipca 2013 r.:
od 10:20 Prezentacje Kół Gospodyń Wiejskich. Konkurs na najlepszy wypiek na bazie produktów firmy Bielmar (występy, kulinaria, rękodzieło)
Podczas festiwalu oprawę muzyczną zapewniają kapele góralskie.
Atrakcje dla publiczności - Koło Fortuny z nagrodami od firmy Prymat (Rynek), występy kapel, wioska zbójnicka.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie