
Sezon jesienno-zimowy często wiąże się z okresowym spadkiem odporności. Naturalne metody leczenia niezmiennie od lat cieszą się ogromną popularnością. Chcesz wzmocnić system immunologiczny członków swojej rodziny? Szukasz nowych sposobów na wzmocnienie organizmu? W dzisiejszym artykule przedstawimy cztery sprawdzone syropy na odporność, które przygotujesz we własnym domu!
Jeśli szukasz sprawdzonego sposobu na wzmocnienie odporności bez dodatku chemii, postaw na pewne połączenie miody, cytryny i imbiru. Pierwszy z nich wykazuje silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjnie, ponadto wzmacnia organizm oraz pomaga zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia. Cytrusy stanowią doskonałe źródło witaminy C, wpływając korzystnie na układ odpornościowy. Aktualna promocja cytryny pozwoli na uzupełnienie domowego zapasu w przystępnej cenie. Natomiast imbir doskonale rozgrzewa. Warto przy tym wspomnieć przeciwwirusowe i wykrztuśne właściwości rośliny. Aby przygotować tę sprawdzoną mieszankę, przelej miód do słoika na ¾ jego wysokości, następnie dodaj plastry cytryny oraz pokrojony w kawałki imbir. Syrop stanowi doskonały dodatek do rozgrzewających zimowych herbat.
Przygotowując naturalne syropy na odporność, nie powinniśmy zapominać o czosnku i cebuli. Pierwszy z nich nazywany bywa naturalnym antybiotykiem. Pomaga zwalczać objawy infekcji, w tym redukuje kaszel oraz zapalenie śluzówki nosa. Podobnie cebula zwiększa odporność oraz zmniejsza stany zapalne organizmu. Dodatkowo ułatwia usuwanie zalegającego śluzu, poprzez rozrzedzenie wydzieliny.
Aby przygotować syrop obierz i pokrój w talarki 3 lub 4 cebule. Układaj w słoiku, posypując kolejne warstwy cukrem. Zamknij naczynie i odczekaj parę godzin, aż roślina puści sok. Następnie przelej go przez gazę. Na końcu możesz dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Syrop można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Sprawdź promocje Lidl i znajdź wszystkie potrzebne produkty w atrakcyjnych cenach.
Wyjątkowe działanie przeciwzapalne i wykrztuśne wykazują także pędy sosny. Sprawdzają się w łagodzeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Aby przygotować naturalny syrop, oczyść kilogram pędów z czarnej łuski oraz ewentualnych owadów i insektów. Następnie układaj w słoiku na przemian warstwę roślin i cukru, ugniatając całość. Naczynie przykryj gazą oraz odstaw na nasłoneczniony parapet na miesiąc. Mieszanka jest gotowa do spożycia, gdy nabierze złocistego koloru. Należy wtedy przelać sok przez gazę i przechowywać w ciemnych butelkach. W chłodnym pomieszczeniu będzie zdatny do spożycia przez około pół roku.
Miłośnicy zimowych smaków powinni wypróbować syrop z goździków. Dzięki zawartości antyoksydantów, polifenoli oraz flawonoidów skutecznie zwalczają stany zapalne organizmu. Wykazują przy tym działanie antybakteryjne, przez co sprawdzają się w leczeniu infekcji jamy ustnej. Wspomagają także układ immunologiczny oraz łagodzą ból i podrażnienia gardła. Aby przygotować syrop, rozdrobnij w moździerzu kilka sztuk goździków i zalej je szklanką miodu. Mieszanka powinna odstać dobę w zamkniętym pojemniku. Następnie można ją spożywać samodzielnie lub jako aromatyczny dodatek do wody i herbaty.
Artykuł Sponsorowany
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie