
Zbójników za odwagę, honor i fantazję kochały dziewczęta. Byli postrachem bogatych, a szczególnie niesprawiedliwych panów. Rabowali mienie, które częściowo rozdawali biednym, stając w ich obronie. Toteż wielu z nich uważano za bohaterów.
W Skoczowie po raz kolejny zbójnicy opanują centrum miasta. Będą pokazywać góralską kulturę, przygotują zbójeckie jadło i jak tradycja nakazuje pomogą. – Będzie wiele niespodzianek. Na naszym zbójeckim zjeździe pojawią się nie tylko Beskidnicy, ale również zbójnicy z innych regionów. Będziemy przygotowywać na największej patelni w Polsce zbójnicki gulasz, jak zwykle będziemy również zbierać fundusze przy tej okazji na cele charytatywne – mówi Jacek Dutka, prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego. Tę kulinarną niespodziankę zaplanowano na godz. 14.00, jednak to nie wszystko. Już od godz. 10.00 o Złotą Ciupagę będą walczyć kucharze, którzy w ramach konkursu kulinarnego przygotowywać będą potrawy z jagnięciny. – Przebojem kulinarnym naszego regionu jest jagnięcina. Są hodowle, owce nadal wypasane są na beskidzkich halach, więc przy okazji festiwalu tego dania nie mogło zabraknąć. Zgłosiło się sporo grup, więc konkurs będzie emocjonujący – dodaje Jacek Dutka. Konkurs poprowadzi zwycięzca Top Chef Sebastian Olma.
Jak na zbójników przystało będzie w Skoczowie również wystrzałowo i głośno. Festiwal rozpocznie wystrzał armatni. Nie zabraknie też zbójnickiego, góralskiego grania. Na scenie pojawią się: Kapela Stela, Śtyry, Vista, Sarpacka. Zagra również Blas musik. Zabawę zakończy DJ-Janosik, który będzie bawił wszystkich uczestników imprezy.
Skocz do Skoczowa na VI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej.
Szczegółowy program festiwalu poniżej.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie