
Pomimo, że we wszystkich atlasach grzybów muchomory czerwone oznaczone są jako trujące i chyba każde dziecko wie, że tych grzybów zbierać nie wolno, ostatnio w internecie pojawiły się wpisy osób, które informują o zamiarze ich zjedzenia.
Dzisiaj rozpoczęłam nową przygodę w moim życiu. Związana jest ona ze zbieraniem, suszeniem, a następnie — jedzeniem muchomora. Większość moich znajomych je te magiczne grzyby regularnie i od wielu lat, a ja nigdy nie czułam takiej potrzeby, aż do września tego roku - napisała na Instagramie jedna z influencerek. Post został przez nią usunięty po tym jak wylała się na nią fala krytyki.
Muchomor czerwony, czyli Amanita Muscaria, ma bardzo charakterystyczny wygląd, dzięki czemu nie można go pomylić z żadnym innym grzybem. Jego czerwony kapelusz w białe kropki rzuca się w oczy z daleka. Znajdują się w nim groźne substancje, takie jak kwas ibotenowy, muscymol, muskazon, muskardyna czy kwas stizolobinowy, mające działania odurzające i toksyczne. To właśnie przez nie zjedzenie nawet małej ilości muchomora może skończyć się zatruciem. W pierwszej fazie zatrucia pojawiają się takie objawy jak omamy wzrokowe i słuchowe, pobudzenie, lęk, zawroty głowy, wymioty, biegunka czy problemy z oddychaniem, po kilkunastu godzinach zatruta osoba zapada w bardzo mocny sen.
Jak podkreślają specjaliści, zjedzenie jednego muchomora raczej nie doprowadzi do śmierci, jednak częste ich spożywanie może doprowadzić do wystąpienia patologicznych zmian w mózgu oraz uszkodzenia wątroby.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie