Reklama

Jubileusz 170-lecia Browaru Zamkowego w Cieszynie 2-3.09

01/09/2016 08:35

BRACKA JESIEŃ 2016, czyli JUBILEUSZ 170-LECIA BROWARU ZAMKOWEGO W CIESZYNIE

Koncerty, konkursy, zabawy, lokalne produkty, pyszne rzemieślnicze piwo oraz wielka piwna, jubileuszowa premiera – tego nie zabraknie podczas XVIII Brackiej Jesieni. 2 i 3 września na uczestników wydarzenia będzie czekało wiele atrakcji. Okazją do wspólnej zabawy będzie zarówno jubileusz 170-lecia istnienia browaru, jak i sukcesy, które cieszyńskie piwa odnoszą ostatnimi czasy i w Polsce i na świecie. W programie zaplanowane zostały giełda briofilów, panele edukacyjno-degustacujne, dyskoteki i koncerty. Na scena Brackiej Jesieni wystąpią Beltaine (muzyka celtycka), Yejku (folk) oraz Agnieszka Wajs z największymi przebojami Karin Stanek. Nie zabraknie: strefy zabaw dla dzieci, silent disco w tunelu lodowym, fotobudki, konkursów z nagrodami, dyskoteki dorosłego człowieka, muzyki pod gwiazdami oraz możliwości zwiedzania Browaru Zamkowego Cieszyn.

Stoiska ze swoimi produktami wystawi kilkanaście polskich browarów rzemieślniczych,  zaprzyjaźnionych z cieszyńskim Browarem. Nie zabraknie też piw z różnych zakątków świata. Piwnego charakteru wydarzenia dopełnią: giełda birofilów z wszelkimi gadżetami piwnymi oraz panele edukacyjno-degustacyjne dla początkujących i zaawansowanych piwowarów prowadzone przez ekspertów z Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych i znanych blogerów piwnych, m.in. Tomasza Kopyrę, Pawła Piłata, Tomasza Gebela, Michała Kopika i Bartosza Nowaka. W pierwszej połowie XIX wieku, rezydencja Habsburgów w Cieszynie wymagała gruntownej przebudowy.

Oranżeria, park w stylu angielskim i w końcu browar, który wybudowano na polecenie arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga. W 1846 roku sam arcyksiążę położył kamień węgielny pod budowę nowego browaru na Górze Zamkowej. Piwo szybko stało się popularne, czego wynikiem było założenie kolejnego browaru w Żywcu. Dziś, Browar Zamkowy w Cieszynie, jako jeden z nielicznych w Europie jest wierny tradycji, o czym świadczy fakt, że poszczególne procesy ciągle odbywają się w komorach wydrążonych w górze zamkowej, zaś piwo fermentuje w otwartych kadziach.

Wszelkich informacji udzielą:
Tomasz Sobisz tel. 604 120 464
Amanda Caban tel. 726 069 659



_________________________
Jubileusz 170-lecia, Browaru Zamkowego, bracka jesień
Mat. Pras.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do