
Przed zamrożeniem produkty powinno się szczelnie zapakować i opisać nazwę oraz datę zamrożenia. Temperatura zamrażania powinna być ustawiona na -18°C, wyższa temperatura może rozpocząć proces namnażania szkodliwych bakterii. Pod żadnym pozorem nie należy mrozić tego co już zostało wyjęte z zamrażarki. Pamiętaj, że sól w żywności skraca okres przechowywania.
Jak długo można mrozić poszczególne produkty?
Pieczywo i wyroby cukiernicze:
Mięso:
Nabiał:
Owoce i warzywa
Napoje
Inne
W przypadku produktów zamrożonych na etapie produkcji ich datę ważności liczymy od czasu produkcji a nie zakupu.
Pamiętajmy, że nie zamrażamy:
Jajek w skorupkach i na twardo, kawy, sałaty, rzodkiewki, serków śmietankowych, melonów, jabłek, produktów zapakowanych próżniowo, karczochów, konserw, produktów garmażeryjnych, majonezu, budyniu, śmietany, zamkniętej szynki konserwowej, surowych ziemniaków, sałatki z rybami i jajkiem, płatków śniadaniowych, ryżu, makaronu nieugotowanego, piwa, napojów gazowanych.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie