
Smażenie na oleju roślinnym powoduje wytwarzanie się szkodliwych toksycznych związków HNE, które powstają już po półgodzinnym smażeniu. Substancja ta jest rakotwórcza, jest również przyczyną wielu chorób w tym serca, przyspiesza także proces starzenia, dlatego dietetycy zalecają częstą wymianę oleju przy smażeniu oraz unikanie lokali gastronomicznych, w których istnieje podejrzenie, że olej nie jest zbyt często wymieniany. Jednak o ile lokale gastronomiczne mają nakaz segregacji oleju jadalnego, to nie dotyczy on gospodarstw domowych.
Zużyty olej to również poważne zagrożenie dla flory i fauny, na skażonej olejem glebie nie wyrośnie żadna roślina. Problemem jest również zużyty olej wlewany do kanalizacji, gdzie tworzy zatory powodując jej zapychanie i kosztowne dla samorządów nadzorujących te instalacje uszkodzenia.
Świadomość zagrożenia dla mieszkańców oraz budżetów gmin jakim jest brak segregacji oleju dostrzega coraz więcej samorządów. W naszym regionie i województwie znajdziemy pojemniki z napisem segregacja olejów jadalnych w Bielsku-Białej, Cieszynie, Szczyrku, Siewierzu, Jaworzu, Kozach, Brennej, Porąbce, Milówce, Hażlachu, Gorzycach i Czerwionce-Leszczynach.
Jednak w wielu gminach nadal brakuje możliwości segregacji olejów przez mieszkańców. Miejmy nadzieję, że świadomość nie tylko obywateli ale również włodarzy naszych miast i gmin będzie w tym temacie wzrastać, z korzyścią dla mieszkańców, środowiska i budżetów gminy.
Kliknij i znajdź pojemnik na mapie
---
Foto:Canva
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Brawo dla autora tekstu , gdzie w woj śląskim...., większość ignorantów napisałoby ,gdzie na Śląsku.... stawiaj ąc znak równości pomiędzy Śląsk a województwo a tak nie jest
Mądrze prawisz