
Tradycje kulinarne, przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, lokalne obyczaje, obiekty związane z turystyką kulturową, zabytki przetwórstwa spożywczego - to wszystko czeka na uczestników tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa, które odbędą się w dwa weekendy, 11-12 i 18-19 września.
W Bielsku-Białej wydarzenia EDD odbywać będą się na Zamku Książąt Sułkowskich:
W Kozach 12 września odbędzie się Festiwal Koziańskich Duszonek oraz Przegląd Potraw Regionalnych "Kulinarne Dziedzictwo Powiatu Bielskiego". Oba te wydarzenia są zorganizowane w ramach obchodów Dni Kóz i święta Powiatu.
W Żywcu na "Smaki dziedzictwa" zaprasza Kino Janosik oraz Biblioteka Samorządowa, w której 17 września wysłuchać będzie można wykładu "Tradycje kulinarne w dawnym Żywcu".
W Cieszynie, w dniach 17-19.09, po raz XX odbędzie się wydarzenie "Skarby z cieszyńskiej trówły". W jego ramach zaplanowano wystawy poświęcone tradycyjnemu, cieszyńskiemu rzemiosłu oraz jego współczesnym formom, Cieszyński Jarmark Rzemiosła, konkurs na najlepszy, cieszyński strudel jabłkowy, warsztaty rzemieślnicze oraz warsztaty design thinking, a także spotkania i wykłady poświęcone wielokulturowości Śląska Cieszyńskiego.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie