
Tradycyjnie, jak co roku o tej porze, serdecznie zapraszamy do Cafe Muzeum na Festiwal Strudla Jabłkowego i nie tylko!
"Z wielu domów na Śląsku Cieszyńskim rozchodzi się teraz niezwykły zapach. Pieczenie strudla jabłkowego to tutaj wielopokoleniowa tradycja. - To był kiedyś przysmak ludzi biednych, bo do jego przyrządzenia trzeba było tylko mąki, wody i jabłek, których było tu pełno. Dopiero potem spod strzech trafił na salony. Uwielbiał go m.in. cesarz Franciszek Józef - mówi Mariusz Makowski, historyk z Muzeum Śląska Cieszyńskiego.Sezon na strudla rozpoczyna się w październiku, bo teraz jest najwięcej jabłek."
Z tej okazji w Cafe Muzeum (kawiarni mieszczącej się w siedzibie muzeum) od 10.10.2015 rozpocznie się Festiwal Strudla Jabłkowego. Można tu skosztować strudla na cztery sposoby, m.in. z bitą śmietaną, lodami, z sosem waniliowym bądź cynamonowym, a także innych smakołyków z jabłek.
W niedzielę 11.10.2015 o godz. 16 odbędzie się pokaz ciągnięcia ciasta na strudel.
Miejscowość
Cieszyn
Miejsce
Café Muzeum, ul. Tadeusza Regera 6
Organizator
Café Muzeum
Cena
BEZPŁATNE
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie