Wisła: Pierogi w roli głównej

7 kwietnia w wiślańskim Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich odbył się VI Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „Gotuj z pasją”. Konkurs zorganizowano w ramach realizowanego zadania publicznego wspieranego przez Zarząd Powiatu Cieszyńskiego. Jego organizatorami byli: Stowarzyszenie Na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich „Teraz Patelniok”, przy wsparciu Stowarzyszenia „Beskidzkie Smaki”, a głównym koordynatorem całego przedsięwzięcia była Iwona Gomola, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych.

Konkurs to nie tylko świetna okazja do promowania szkoły, ale też możliwość propagowania produktów regionalnych o wysokiej jakości, wykorzystywanych w sporządzaniu potraw kuchni polskiej. Tegorocznym tematem konkursu były pierogi na słono i słodko. Zadaniem zawodników było wykazanie się kreatywnością i pomysłowością w łączeniu tradycyjnych receptur potraw z nowoczesnymi trendami w gastronomii. Każda potrawa poddana była ocenie jury pod względem sposobu sporządzenia ciasta, techniki sklejenia pierogów, rodzaju farszu oraz dodatków podnoszących walory smakowe całej potrawy.

Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych czuwało profesjonale jury, w skład którego weszli szefowie kuchni renomowanych obiektów gastronomicznych: Carlos Gonzales Tejera – znany dziennikarz i pasjonat gotowania oraz wieloletni przyjaciel szkoły, Sebastian „Szromu” Schrom – szef kuchni w oświęcimskiej restauracji „La Rossa” i uczestnik telewizyjnego show kulinarnego „Hell’s Kitchen”, Leszek Kawa – wiceprezes Małopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników, Grzegorz Janica – właściciel „Bukowej Karczmy” w Buczkowicach, Jakub Antoniszak – posiadacz jedynego na świecie oficjalnie przyznawanego certyfikatu International Sushi Skills Proficiency wydanego przez World Sushi Skills Institute z Japonii i finalista polskiej edycji Global Sushi Challenge 2015, Witold Abratański – szef kuchni restauracja „Jaworowe Zacisze” w Jaworzu, Przemysław Baczański – szef kuchni „Lunita” w Bielsku-Białej, Dima Petrov – kucharz restauracji „Wróblówka” w Bielsku-Białej, Miłosz Kempka – szef kuchni restauracji „Miodowa” w Wadowicach, Łukasz Świtała – kucharz w karczmie „Karolowy Dwór” w Wiśle, Piotr Polak – szef kuchni restauracji „Kapias” w Czechowicach-Dziedzicach oraz Adam Kajfosz – szef kuchni restauracji „SiSi” w Ustroniu. W skład JURY VIP weszli: Wiesław Wróblewski – prezes Stowarzyszenia „Beskidzkie Smaki”, Jerzy Wilczek – Radio Bielsko, Jan Cieślar – sekretarz miasta Wisła i Michał Rajwa – zastępca naczelnika Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego w Cieszynie.

W konkursie udział wzięło 30 uczniów ze szkół w Żywcu, Bielsku-Białej, Wadowicach, Tychach, Cieszynie, Międzyświeciu, Wiśle i Pszczynie. A oto wyniki:
– jury profesjonalne: 1. miejsce Grzegorz Farana i Anna Mola (Zespół Szkół Przyrodniczo-Technicznych w Międzyświeciu), 2. miejsce Marcel Momot i Krystian Masny (Zespół Szkół Ekonomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej), 3. miejsce Małgorzata Ćwiertnia i Joanna Tomaszek (Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu);
– jury VIP: 1. miejsce i Puchar Burmistrza Miasta Wisły Magdalena i Joanna Łupieżowiec (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle), 2. miejsce i Puchar Stowarzyszenia „Beskidzkie Smaki” Grzegorz Farana i Anna Mola (Zespół Szkół Przyrodniczo-Technicznych w Międzyświeciu), 3. miejsce Małgorzata Ćwiertnia i Joanna Tomaszek (Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu). Gratulujemy!

Sponsorami konkursu byli: Stalgast – komplety profesjonalnych noży kuchennych, Prymat – zestawy przypraw i książki, Makarony Międzybrodzkie – kosze niespodzianki oraz makarony, Hotel Alpin – czternastodniowe staże dla dwóch osób, Małgorzata – oprawa florystyczna imprezy, Stowarzyszenie Małopolskich Szefów Kuchni i Cukierników – książki, Burmistrz Miasta Wisły – puchary dla zwycięzców, Radio Bielsko – patronat medialny i książki oraz Kapela „Posłóchej” – oprawa muzyczna.

Wszystkim, którzy przyczynili się do sprawnej organizacji konkursu, serdecznie dziękujemy.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


bbfan-wisla-pierogi01
______________________
wisła, pierogi, gotuj z pasją
www.wisla.pl



Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress